Training & Begeleiding

De kennis en ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan dragen we graag over. We trainen klantmanagers, jeugdzorgprofessionals en wijkteamleden in ‘anders kijken, anders doen’. We geven cursussen over MKBA’s, effectdenken en kostenbewustzijn. Ook kun je bij ons terecht voor individuele begeleiding.

Anders kijken, anders doen

Eigen kracht, een brede blik, doen wat nodig is, maatwerk, de mens centraal’, het is een greep uit de principes die sinds de transformatie in het Sociaal Domein gevraagd worden van de professional. Er is meer ruimte voor eigen vakmanschap, inschatting en verantwoordelijkheid en minder voor het afvinken van lijsten, protocollen en procedures. Dit werkt en loont, zo blijkt uit onderzoek. Maar wat wordt gevraagd van de professional is niet vanzelfsprekend. Oefening is nodig om bewust met een open en frisse blik aanwezig te zijn.

 

In deze training van acht dagdelen, die wij ontwikkeld hebben op basis van onze jarenlange ervaring in het sociaal domein, het geven van meditatie, bewustzijnswerk en begeleiding, leer je dit. Je ontwikkelt:

  • Een open houding naar jezelf, je cliënten en je collega’s binnen en buiten het team;
  • Bewust worden van wat er om je heen gebeurt en wat je reactie daarop is;
  • Creëren van ruimte om vrij te kiezen en te handelen;
  • Stuurmanschap over jezelf, waardoor je dit als vanzelf ook gaat stimuleren bij je cliënten.

 

Dit is volgens ons waar vakmanschap over gaat. De training is dan ook bedoeld voor professionals in het sociaal domein die direct werken met cliënten, zoals klantmanagers, wijkteamleden en jeugdhulpverleners. Meer lezen? Download hier de informatiebrochure.

Kostenbewustzijn

We hebben de volgende standaard trainingen en er is altijd de mogelijkheid voor aanbod op maat:

 

  • Effectdenken

Een vast onderdeel van het werken aan Maatschappelijk Rendement is het kwalitatief in beeld brengen van de interventie, de effecten en de context. Ook zonder een kwantitatief vervolg geeft deze stap veel inzicht in de essentie van een project, de potentie tot verbetering en eventuele risico’s en randvoorwaarden. Het is ook bij uitstek een stap die programmamanagers of projectleiders zélf – samen met collega’s en / of stakeholders – kunnen uitvoeren. In deze ééndaagse workshop leer je hoe je dat kunt doen, onder meer met behulp van de MKBA EffectenArena.

 

  • MKBA’s in het sociaal domein

Deze ééndaagse cursus is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van een MKBA (bijvoorbeeld als opdrachtgever). Aan de hand van aansprekende voorbeelden uit de praktijk en concrete opdrachten krijgen deelnemers inzicht in de acht werkstappen van de MKBA. De cursus enthousiasmeert, en stimuleert een brede blik óver het eigen werkveld heen. We ‘ontmythologiseren’ de MKBA en bieden handvatten voor gebruik van deze manier van denken in het eigen werk van deelnemers.

 

  • Maatschappelijk rendement in de praktijk

Denken en werken vanuit een optimaal maatschappelijke resultaat vraagt óók om kostenbewustzijn. In deze korte cursus-op-maat leren professionals over: Maatschappelijk rendement en hoe je dat in kaart brengt; Effectiviteit van interventies in het sociaal domein; De verhouding tussen maatschappelijke baten en de benodigde kosten; Hoe kostenbewustzijn toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk.

Meditatie en mindfulness

Meditatie is oefenen in aandacht en opmerkzaamheid, in contact zijn met wat er nu is. Dat klinkt heel simpel, maar in het drukke leven van alledag is het een hele kunst. Voor je het weet raak je verstrikt in allerlei gedachten, emoties en verhalen. Meditatie helpt om hier een breuk mee te maken. Je hebt gedachten en emoties maar bent ze niet. Door veel te oefenen leer je steeds meer vanuit deze vrije en open houding te leven.

 

  • Groepsaanbod

Wij geven diverse trainingen en cursussen meditatie en mindfulness, geschikt voor beginners en voor mensen die al ervaring hebben. Zie de pagina’s van Veroni Larsen en Merei Lubbe voor een overzicht van het actuele aanbod.

 

  • Individuele begeleiding

Het kan fijn zijn als er iemand een tijdje met je oploopt als je zit met vragen over jouw ontwikkeling. Wij bieden tevens individuele coaching of begeleiding. Samen onderzoeken we terugkerende gedachten of patronen die je belemmeren. We doen dat altijd vanuit een basis van mindfulness of meditatieve afstemming. Zie voor meer informatie de genoemde websites of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.